"Szatmárban, Beregben igazán tudják, hogy a szilvafeldolgozásának milyen munkaigényes módja aszilvalekvár-főzés. A hagyományok szerint vályogból tapasztott katlant építenek a rézüst köré, melyben folyamatosan kavarják a szilvát sok-sok órán át, mígnem elkészül a sötét színű, jellegzetes ízű, sűrűszilvalekvár."

"Augusztus végén a szilvafa alá ponyvák kerültek, ezekre rudakkal verték rá a szilvát. Óriási rézből készült lekvárfőző üstökben készült a szilva, melyet folyamatosan kevertek, míg ki nem váltak a magok, melyeket aztán óriási szűrök segítségével távolítottak el, majd a szilvalekvárt az üstben besűrítették. Ez a lekvárfajta a 19. században igen fontos exportcikkünk volt."

"A szilvalekvár tárolására a szilkének nevezett agyagedényt használták hagyományosan - és használják sok helyen még ma is, de vicces, hogy a legsűrűbb fajtákat faládában is tárolták. "

 

Rengeteg hasonló bejegyzés található a világhálón, így -meg a kertben hulló gyümölcs ihlette ötlettől vezérelve- szilvalekvár készítésébe kezdtem. Ami elsőre nem annyira bonyolult csak épp türelem kell hozzá. A megannyi recept elolvasása után a lehető legegyszerűbbel próbálkozom.

Végy egy lábost, mosd ki ecettel (rejtély, hogy miért-sok magyarázat van) majd a kimagozott gyümölcsöt tedd bele és rakd a sütőbe 50 fokon és hagyd 6-8 órát főni. Ennyit tudok egyelőre és most várok...izgi!

Nos, kellett vagy 16 óra mire a sütőben lekvárrá érett a dolog. Nem mondom, naponta nem vágnék bele, érdekes volt éjjel is időnként felkelve ránézni. Lehet, legközelebb magasabb hőfokkal próbálom majd, de a lényeg a végeredmény! Valóban ízletes, édes, klasszikus lekvárt kapunk úgy, hogy jóformán maga készül el.

Mehet is a dunsztba!

003_2.jpg

004_2.jpg

20120906914.jpg

20120906915.jpg

Sok sikert!

 

 

http://fozocske-okosan.blog.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://petyakonhya.blog.hu/api/trackback/id/tr354756847

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása