2012.09.06. 09:11
Szilvalekvár, ahogy szeretjük...
"Szatmárban, Beregben igazán tudják, hogy a szilvafeldolgozásának milyen munkaigényes módja aszilvalekvár-főzés. A hagyományok szerint vályogból tapasztott katlant építenek a rézüst köré, melyben folyamatosan kavarják a szilvát sok-sok órán át, mígnem elkészül a sötét színű, jellegzetes ízű, sűrűszilvalekvár."
"Augusztus végén a szilvafa alá ponyvák kerültek, ezekre rudakkal verték rá a szilvát. Óriási rézből készült lekvárfőző üstökben készült a szilva, melyet folyamatosan kevertek, míg ki nem váltak a magok, melyeket aztán óriási szűrök segítségével távolítottak el, majd a szilvalekvárt az üstben besűrítették. Ez a lekvárfajta a 19. században igen fontos exportcikkünk volt."
"A szilvalekvár tárolására a szilkének nevezett agyagedényt használták hagyományosan - és használják sok helyen még ma is, de vicces, hogy a legsűrűbb fajtákat faládában is tárolták. "
Rengeteg hasonló bejegyzés található a világhálón, így -meg a kertben hulló gyümölcs ihlette ötlettől vezérelve- szilvalekvár készítésébe kezdtem. Ami elsőre nem annyira bonyolult csak épp türelem kell hozzá. A megannyi recept elolvasása után a lehető legegyszerűbbel próbálkozom.
Végy egy lábost, mosd ki ecettel (rejtély, hogy miért-sok magyarázat van) majd a kimagozott gyümölcsöt tedd bele és rakd a sütőbe 50 fokon és hagyd 6-8 órát főni. Ennyit tudok egyelőre és most várok...izgi!
Nos, kellett vagy 16 óra mire a sütőben lekvárrá érett a dolog. Nem mondom, naponta nem vágnék bele, érdekes volt éjjel is időnként felkelve ránézni. Lehet, legközelebb magasabb hőfokkal próbálom majd, de a lényeg a végeredmény! Valóban ízletes, édes, klasszikus lekvárt kapunk úgy, hogy jóformán maga készül el.
Mehet is a dunsztba!
Sok sikert!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.