2013.02.01. 14:17
Az igazi Húsleves!
Sok idő telt el a legutóbbi bejegyzés óta és sok dolog változott meg ez idő alatt. Idősebbek lettünk, ismét benne vagyunk a télben és nagyon várjuk már a végét. Az élet megy előre, történnek minden nap olyan események amik megváltoztatnak bennünket is. Munkahely, szabadidő, sport, kikapcsolódás és persze az evés, főzés színesítik a kissé szürkébb napokat.
Mostanság ismét erőt vett rajtam a leves készítés kényszere. Rengeteg neves szakács mester ötleteit, receptjeit, fortélyait végiglapoztam és úgy gondoltam, valami újabbal szeretnék magam is kísérletezni. A sertéshúsból készült leves elsajátítását terveztem. Íme:
Előbb azonban, egy kis leves történelem.
Amint a kőkori emberiség a tűzcsiholás művészetét megtanulta, kezdetét vette a leves története: izzó köveket halásztak ki a tűzből, és kivájt edényekbe dobták vízzel, fűszerekkel, gyökérfélékkel és más ehető dolgokkal. Az évszázadok folyamán előtérbe kerültek a gabonák, mint a búza, köles, zab, és laktató fogások jöttek létre. Sokáig a gabonalevesek tipikus reggelinek számítottak minden társadalmi rétegben.
Finom és előkelő
A spanyol udvar nagy lakomái, a Habsburgok és a Bourbonok nagyszabású fogadásai esélyt adtak a levesnek, hogy előkelővé váljék. Nagy mennyiségekben főzték a bárányt, marhát, szárnyasokat és zöldségeket, és fényűzően tálalták az asztalokra. A levét külön tálalták: íme, megszületett a húsleves, amely máig meg is maradt nekünk. Az ezüst levesestálak és értékes tányérok, amelyeket ma zárt vitrinekben őriznek, igazolják, hogy a leves akkoriban biztosan nem a szegény emberek étele volt.
Zuhanás a megvetésbe
Ez csak a 19. század kezdetén történt meg, amikor a népkonyhákon daraleveseket és hasonlóan laktató fogásokat készítettek tömegesen. A szegénység és a legalacsonyabb társadalmi rétegmegbélyegzése aztán minden levesre átragadt, és ennek az ételnek hosszú ideig nem volt jó hírneve.
Visszatérés az első osztályra
Csak az utóbbi évtizedekben tudott a leves javítani az imázsán. A minestrone és borscs mellett a lencseleves is díszíti némely többcsillagos étterem étlapját, és sok háziasszony örül a hidegebb évszaknak és a lehetőségnek, hogy kipróbálhat egy új sütőtöklevest.
Amit azonnal érdemes elmondani, hogy a leves köztudottan fontos része mindennapjainknak. A szervezet erősen igényli a folyadékot és mindenképp érdemes napi, legalább 1-1,5 l-t inni. Ami való igaz, manapság nem sokunknak sikerül. A leves ezt a hiányt is képes legalább minimálisan pótolni.
A jó leves titka a megfelelő, friss hozzávalók amiket főleg télen elég nehéz beszerezni és még ha sikerül is, akkor sem tudhatjuk mennyire egészséges közegből került asztalunkra a hús vagy a zöldség. Vásárláskor érdemes odafigyelni, mit választunk. A friss hús a legfontosabb tényező. Ez a leves alapja! A vöröses, fényes jól kivehetően egészséges állagú húsárút keressük! A sápadt, szikkadt láthatóan nem aznapi "vágás" kerülendő! A zöldséget nagyobb bevásárló centrumokban biztosan sikerül szépen kifogni, a fűszerekkel pedig minél gazdagabban bánunk annál finomabb lesz a kész étel.
A főzésről annyit, hogy semmi esetre se forraljuk a lét, hanem hideg vízzel öntsük fel a húst és szép lassan hagyjuk főni. Ez alapvető! Marhahús esetén először leforrázzuk majd a hideg vízbe tesszük. Velős csont esetén pedig a két végét besózzuk, hogy ne főjön ki a velő!
A habot idővel szedjük le és mikor a lé már felforr csak akkor kezdjük beletenni a felaprított zöldségeket. Sárgarépa, fehérrépa, karalábé, zeller, hagyma, fokhagyma, só, bors, bazsalikom, oregánó, kis chilli is mehet továbbá érdemes kipróbálni a gyömbért vagy akár a Worchester szószt is! Minél gazdagabb az ízvilág, annál finomabb a kész étel.
A főzési idő 1,5-2 óra minimum, csak így főnek össze az ízek és éri el levesünk a legjobb minőségét!
Az aranyló színű, ínycsiklandó ízű ételnek kevés párja akad!
Sok sikert!
És egy ajánló, mit is evett Latinovits a Szindbád című mesterműben...
- http://farkasetvagy.blogspot.hu/2010/01/blog-post.html
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.