„A húst főleg paprikás hús nevű nemzeti eledel gyanánt készítve eszik; ez különféle húsból vagy szárnyasból áll, melyet füstölt vagy füstöletlen szalonna zsírjával készítenek hagymával, sóval és veres borssal (paprika) fűszerezve, melyről az ételt elnevezték; az egészet soká pirítják, hogy leve megsűrűsödjék. A többi húsétkek közül említendő még a gulyás hús (gulyások vagdalékja), melynek híg levével a kenyeret ízesítik; a porkelt hus melyet sűrű lére készítenek s hidegen és megsűrűsödve esznek.”



Így ír egy francia utazó valamikor az 1700-as években hazánk egyik nevezetes ételéről, a juhászok eledeléről mely idővel nemzeti ételünk lett és az egyik legkedveltebb! A gulyás több okból is fontos részét képezi gasztronómiánknak. Normál, konyhai elkészítése mellett a klasszikus tábortűzi verzió az mely mindenkinek azonnal beugrik. Bográcsban, kint a szabadban igazi közösségi programmá alakítható az elkészítése, hiszen nyílt tűzön egy jó itallal igazi kulináris élmény!

Most, a nyár utolsó napjaiban végre mi is nekiláttunk régi tervünknek és összehoztunk egy igazi bográcsolást.Az eszközök és alapanyagok beszerzése után lássuk a főzés menetét, némi séftippel megspékelve!

Az alapokról annyit, hogy érdemes marhahúst vásárolnunk amit jobb hentesek azonnal tudni fognak, de a nagyobb áruházakban előre felvágott gulyáshúst is be lehet szerezni. Tény, marhahússal macerás dolgozni.

Első körben, nem elhanyagolható módon a tűzrakóhely kialakítását javaslom. A nyárvégi, száraz idő ugyanis nagy óvatosságra int. A körbeásott, kitakarított terepen könnyedén felállítható a bogrács és ha vannak nagyméretű rönkjeink akkor igazi, tábori hangulatot varázsolhatunk akár kertünk aljába is.

WP_20130818_0091_1.jpg

 

Elsőként felaprózzuk a zöldségeket (sárgarépa, fehérrépa, hagyma, burgonya) és félretesszük. TIPP: hagyma kockázását elősegíthetjük, ha előbb félbevágjuk majd átlósan bemetsszük így a vágáskor már kockaként esik szét, megkönnyítve a könnyes munkánkat!

WP_20130818_0031.jpg

Először olajon gyöngyöztetjük a hagymát, majd beletesszük a felkockázott húst és a pirospaprikát. Sózzuk, borsozzuk és hagyjuk kicsit összefőni az egészet.

WP_20130818_0281.jpg

Mikor a hús kissé már megpirult, felöntjük vízzel és jöhet bele némi főzés után a zöldség, majd a végén a burgonya mert akkor még kb. 20 perc kell a tűzön. Az egész időtartam körülbelül 2-3 óra. Mikor már finoman összeértek az ízek, kóstoljuk és jómagam ajánlom még bele az Erős Pistát, igaz ezt lehet tálaláskor is mivel nem mindenki szereti. 

Tálalni fehér kenyérrel és kovászos uborkával javasolt, majd jó ízzel fogyasztani!

WP_20130818_03211.jpg

 

Sok sikert!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://petyakonhya.blog.hu/api/trackback/id/tr405472255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása