Nagyon benne vagyok!

Itt ez a csodaszép, őszi hónap gyönyörű időjárásával és kellemes hangulatával. Én pedig azt hiszem, egyre jobban elmerülök a gasztronómia világában. Napról-napra okosabb dolgok jutnak eszembe, ötleteket és tippeket keresek, hogy még inkább belejöjjek a főzésbe és még többet tudjak meg a séfségről. Most, ejtek pár szót azokról a felfedezéseimről amik az elmúlt napokban értek.

Elsőként egy nagyszerű, szakácskönyvet szeretnék a figyelmetekbe ajánlani! A könyv szerzője a Tv Paprikáról már ismerős, Bill Granger ausztrál mesterszakács. A címe: Most Te főzz! - elég találó, nem?! Egy ideje már nézegettem könyvet mert elképesztően ízléses fotókkal megannyi, remek étel receptjét leltem meg benne. Érdemes megvenni és nekilátni a kísérletezésnek!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A mai főétel receptje is innen származik:

Citromos, burgonyás csirkedarabok olívabogyóval és lila hagymával.

A hozzávalók beszerzése előtt még tettem egy fontos kitérőt. Felfedeztem a könyvnek köszönhetően, hogy élő, cserepes fűszernövényeket használ a legtöbb neves séf. Hát, üsse kő belevágok magam is. Vettem mindenféle finom fűszert a konyhába, hogy ha majd esik a hó, akkor is tudjak hova nyúlni és ne csak a szárított alapanyagot használjam. Mellesleg, finom illatuk külön élvezet!

 

 

Menta, Bazsalikom, Kakukkfű, Rozmaring és Petrezselyem került az ablakba. Első körben... 

No, lássuk az ebédet!

Csirke combja és melle, füstölt szalonna valamint burgonya, lila hagyma, citrom, olívabogyó, balzsamecet, olívaolaj, paradicsom püré, fűszerek és némi türelem kellett hozzá. A végén pedig, főhajtás a mester előtt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Elsőként, krumpli-hagyma hámozással és csirke tisztítással valamint tepsimosás és sütő felfűtéssel kezdünk. A burgonyát, hagymát, szalonnát felaprózzuk, citromot karikázzuk és a tepsibe tesszük.  Rá kerül az olívabogyó.

 

Készítünk egy kis húsleves alapot és 1 kanál ecettel, paradicsompürével gazdagítjuk. Ezt, ráöntjük a krumplira majd meglocsoljuk a rátett húst olívaolajjal és sózzuk-borsozzuk.

 

A sütőt előhevítjük, 180 fokon és mehet be a tepsi mindenestül.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nagyjából, 50 perc után a húst kivesszük, félretesszük és feltekerjük 210-re a sütőt, hogy a burgonya-hagyma kicsit megpiruljon. 10 perc után jöhet rá a csirke és kikapcsolva a sütőt még hagyjuk az ízeket összeérni.

Forrón tálaljuk!

 

Jöhet a desszert!

Ami nem más mint, Amerikai Almás pite 

Nos, ennek a klasszikus, filmekből ismerős csemegének elég egyszerű a receptje. Rengeteg megtalálható a neten is. Én egyet választottam:

A tésztához:
40 dkg liszt
5 dkg cukor
csipet só
25 dkg hideg vaj
6-8 ek hideg víz

A töltelékhez:
8-9 nagyobb alma, 3-4 különböző fajtából
1 citrom leve
5-6 ek cukor, vagy  ízlés szerint 
1 tk őrölt fahéj
1/2 tk őrölt szegfűszeg
csipet őrölt szerecsendió
1 ek vaj

1 tojás a tészta megkenéséhez.

 

A tésztához keverd össze a lisztet, cukrot és a sót. Robotgéppel keverd hozzá a hideg vajat, amíg szétmorzsolódik. A vizet kanalanként adagold és mindig hagyd dolgozni a gépet, hogy a liszt felvegye a vizet. Amikor a tészta összeáll, kapcsold ki a gépet. A tésztát oszd két részre 2/3-1/3 arányban. Tedd a két tésztát fóliába, formázz belőlük korongot és hűtsd be fél órára. A nagyobbik lehűlt tésztát tedd lisztezett munkalapra és nyújtsd 1/2 cm vastagra. Tedd piteformába úgy, hogy az oldalán 2 cm lógjon le, és hűtsd be ismét fél órára. 

Készítsd el a tölteléket: az almákat pucold meg, magházukat vágd ki és a gyümölcsöket vágd vékony szeletekre. Keverd az almaszeletekhez a citrom levét, a cukrot és a fűszereket. 

Vedd ki a piteformát a lehűlt tésztával a hűtőből, tedd bele a tölteléket és dobj rá vajat kis darabokban. Nyújtsd ki a kisebb tésztát és fedd be vele a pitét. Az alsó és a felső tésztaréteg széleit nyomkodd össze. Vágj nyílásokat a felső tésztarétegbe és kend meg enyhén felvert tojással. Egy kevés cukorral is megszórhatod. Tedd a pitét 230 fokra előmelegített sütőbe, süsd így 10 percig majd vedd vissza a hőmérsékletet 180 fokra. Süsd 1 órán át a pitét, amíg szép aranybarna színt kap.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lassan kész... 

IGEN! Már csak az ízére vagyok kíváncsi... :)

 

 

Jöhet a vanília fagyi!

Jó étvágyat ma is!!!

 

 

 

 

 

http://fozocske-okosan.blog.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://petyakonhya.blog.hu/api/trackback/id/tr303238657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása