2011.09.01. 21:03
Nádcukor
Nem kell senkinek sem bemutatnom, milyen veszélyt jelent a túlzott cukorfogyasztás. Naponta tömjük magunkba az édesség minden válfaját. És nem csak a csokoládé vagy cukorka formájában. A péksüteményektől kezdve a különféle italokon át a joghurtokig bezárólag számtalan forrásból szerezzük be észrevétlen. Nem csak a só jelent rizikót a késöbbiekben. Most még nem foglalkozunk vele de, eljön majd az időszak amikor a szervezetünk jelezni fog: elég!
Ha nincs meg a rendszeres testmozgás, hamar elindulunk az elhízás lejtőjén. A kényelmes élet velejárói ezek. Nass, nass, nass. Senkit sem akarok lebeszélni az édes íz élvezetéről de, van másképp is.
Jómagam már hónapok óta mellőzni próbálom étrendemből a magas számú édességforrásokat. Cukorka helyett gyümölcs és így tovább. De, ha persze megkívánom a teát vagy bármit amibe jól jön egy kis édes adalék akkor is igyekszem okosan dönteni. Ma, a nádcukrot ajánlom, ami sokkal egészségesebb a sima, fehér cukornál.
Íme egy kis tudástár:
Miért egészségesebb a nádcukor a fehércukornál?
A finomítatlan nádcukorban megmaradnak azok az értékes tápanyagok (vitaminok és nyomelemek), melyek hasznosak szervezetünk számára, illetve segítik magának a cukornak is a megemésztését. A finomítatlan nádcukor megemésztése tehát egyrészt nem terheli le a szervezetet, másrészt a szénhidrátokon túl más hasznos tápanyagokkal is szolgál a szervezet számára.

A fehércukor ezzel szemben egy olyan természetellenesen tömény, színtiszta szénhidrát, melynek megemésztése jelentős tehertétel az emberi szervezet számára, miközben feldolgozásához egyéb tápanyagokat is el kell vonnia a szervezetnek valahonnan (pl. B-vitaminokat és kalciumot).
Ez csak egy tipp, mindenki szabadon dönt!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.